Fargevifte av pantonefarger, med treverk i bakgrunnen
Dekor, Grafisk design, Reklameartikler, Tekstiler, Trykksaker

CMYK, RGB og Pantone – hva er forskjellen? 

I vår bransje benyttes mange uttrykk og forkortelser som kan være forvirrende for folk flest. Kanskje ber vi deg om å sende logoen din med pantone-farger, eller det står i pristilbudet fra oss at ordren trykkes i CMYK. Men hva betyr egentlig alt dette? Her gir vi forklaringen!

CMYK

CMYK er fargeformatet for trykk, og står for Cyan (lys blå), Magenta (rosa), Yellow (gul) og Key (svart). Tenk deg at arket eller underlaget det skal trykkes på er hvitt, og at man tilsetter farger eller svart for å lage bilder. 

Vanlig trykk har fire trykkvalser – en for hver av CMYK-fargene, og fargene trykkes over hverandre for å lage nye farger. Dette kjenner du kanskje igjen fra din egen printer hjemme? Hvor mye av hver farge som skal benyttes i sammensetning angis med prosenter av hver CMYK-farge i en fargekode. F.eks. en grønnfarge kan ha CMYK 50,10,80,0, som angir 50% cyan, 10% magenta, 70% gul og 0% svart.

CMYK trykker altså ikke hvit, fordi hvit kommer fra underlaget (papir). 

Så hva skjer da om man skal trykke CMYK på andre materialer med farget underlag? Vel, noen trykkmaskiner har flere primærfarger, i tillegg til at digitalt trykk gir flere fargemuligheter. Men alt dette blir plutselig mer komplisert. Derfor anbefaler vi ikke at du selv konverterer en fil til CMYK, da det kan forårsake at detaljnivået i designet komprimeres. Vår grafiske avdeling har god kunnskap om klargjøring av filer før trykking, og vil tilpasse filen slik at den trykkes akkurat slik du ønsker at den skal være. 

RGB / HEX

RGB er fargesystemet for skjerm og digitale bilder, og står for Rød, Grønn og Blå. Her må man tenke motsatt av CMYK, fordi skjermen i utgangspunktet er svart. Derfor trengs det lys og farge for å lage bilder i det svarte, og RGB er altså små fargepiksler med ulik lysstyrke. RGB har et større fargerom enn CMYK og Pan­tone™ og derfor kan ikke alle farger som vises på en skjerm nødvendigvis gjenskapes på trykk.

RGB-farger skrives med verdier fra 0 til 255. Fargen under skrives gjerne slik: RGB 147,184,107, men de skrives ofte som hexadesibel (HEX) i stedet. Denne fargekoden starter alltid med en hashtag etterfulgt av 3 eller 8 bokstaver / tall. Hvit er f.eks. #ffffff og sort #000000.

Forskjellen på RGB og CMYK

RGB vil altså ikke fungere på et hvitt papir, fordi det tilsetter hvitt. CMYK derimot fungerer ikke på svart skjerm, da det tilsetter svart. Har du noen gang lastet opp et bilde online, som plutselig ser helt feil ut etter opplastning? Da er kanskje bildet ditt i CMYK. Bildet under her viser hvordan samme bilde ser ut på skjermen både i RGB og CMYK (RGB-versjonen viser hvordan produktet ser ut i virkeligheten).

Dersom du har sendt oss en RGB-bilde så vil dette trykkes i CMYK, og kan derfor se noe annerledes ut på det trykte resultatet enn det gjør på skjermen din. 

PMS (Pantone)

PMS står for Pantone Matching System, og brukes i trykking når du trenger en farge som ser konsekvent ut. Ulikt CMYK hvor fargene blandes for å få frem riktig farge, så kan Pantone best forklares som bøtter med maling. Du har en bøtte for hver fargenyanse, slik at fargen alltid vil være nøyaktig den samme. 

Pantone brukes vanligvis når man skal trykke logoer eller profilfarger, fordi det gir lik fargegjengivelse på ulike trykkflater eller når man trenger farger som ikke kan framstilles med CMYK. Pantone kan derimot ikke benyttes på fargebilder. 

Pantone har en tallkode, etterfulgt av C eller U. Fagene fremstår litt forskjellig på bestrøket (glanset) og ubestrøket (matt) papir, og man har derfor to versjoner av samme farge (C for bestrøket/coatet papir og U for ubestrøket/uncoated papir). 

Forskjellen på PMS (Pantone) og CMYK

Pantone-farger er stort sett aktuelt for trykksaker i offset, mens digitaltrykk i størst grad bruker CMYK. Det finnes konverteringsverktøy som gjør Pantone om til CMYK, når Pantone ikke er tilgjengelig. Noen farger blir rimelig like, mens andre farger får en relativ forskjell – noe denne fargeviften viser. 

I tillegg kan også luftfuktighet i trykkrommet, papirkvalitet osv virke inn på både CMYK og Pantone, men da begynner det med ett å bli veldig komplisert. Alt i alt kan vi slå fast at farger både er spennende og utfordrende. Vi håper vi har klart å gjøre det litt enklere å forstå hva vi mener med Pantone og CMYK, og er selvfølgelig tilgjengelige for å hjelpe deg hele veien fra start til mål med dine trykksaker

Farger på tekstiler

Vi får også ofte spørsmål fra kunder om vi har tekstiler i en spesifikk PMS, RGB eller CMYK-farge. Ved innfarging av tekstiler er det mange faktorerer som spiller inn, bl.a. sammensettingen av stoffet som farges. Det er så og si umulig å matche en spesifikk PMS, RGB eller CMYK-farge med tekstiler, eller å farge to forskjellige tekstiler i nøyaktig samme farger. Man kan også oppleve at samme t-skjorte, i samme farge og fra samme leverandør, har en bitteliten nyanseforskjell. Vi kan likevel være behjelpelig med å finne tekstiler i en tilnærmet farge som i logoen din.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.