Bilde som visuelt forklarer forskjellen på vektorgrafikk og punktgrafikk
Ukategorisert

Hva er vektorgrafikk?

«Har du logoen i vektorisert format / vektorgrafikk?», er et spørsmål vi ofte stiller. Mange kunder aner ikke hva det er vi spør om, og det har vi full forståelse for. Her vil vi prøve å gi en grei forklaring.

Punktgrafikk

La oss først ta for oss punktgrafikk (også kalt raster eller bitmap), som er motstykket til vektorgrafikk. Vi har tidligere forklart hvordan bilder er oppbygd av punkter (såkalte piksler), og at dette ikke er mulig å skalere opp uten å miste kvalitet og detaljer i bildet. Kvaliteten på punktgrafikk er bestemt av det totale antallet piksler, og mengden av informasjon i hver piksel. Ved å skalere punktgrafikk større enn filen egentlig er egnet for, vil man tilsette kunstige piksler og dermed miste detaljer i bildet. Det gir et uklart, kornete og «hakkete» resultat. Les gjerne mer om bildeformat HER

Vektorgrafikk

Vektorgrafikk derimot består av tegn og figurer som er definert slik at det kan skaleres ubegrenset uten tap av kvalitet. En logo i vektorgrafikk kan dermed skaleres ned slik at den kan trykkes på små visittkort og skaleres opp til å trykkes på meterlange bannere. Kvaliteten er like god.

Vektorgrafikk benyttes ofte til strektegninger, illustrasjoner og symboler som skal tolkes entydig, spesielt hvor budskapet skal presenteres på flere medier. 

Vektorisert filformat

Hvis du har sendt oss logoen din som for eksempel en .jpg eller .png (som er typiske filformat for punktgrafikk), spør vi deg gjerne om å sende oss logoen som vektorgrafikk.

Her er vanlige formater som lagrer vektorgrafikk:

*.PDF – Portable document format. Et mye brukt filformat som også kan inneholde punkt- vektorgrafikk samtidig. Mye brukt for å lagre arbeider som skal trykkes.

*.EPS – Encapsulated post script. Kan sammenliknes med .pdf, men gir generelt større filer.

*.AI – Adobe Illustrator file. Dokumentfiler for Adobe Illustrator.

*.SVG – Scalable Vector Graphics. Åpen standard for vektorgrafikk. Brukes av blant annet Inkscape.

Dersom logoen din er designet av en grafisk designer, vil denne personen ha originalfilen som hen kan sende deg ved forespørsel. Dersom du har laget logoen selv eller grafikeren som laget den ikke er tilgjengelig, må logoen vektoriseres før den kan benyttes på trykte flater. Dette kan vår grafiske avdeling være behjelpelig med mot pristillegg.

Vektorisering

Men kan man ikke bare lagre en punktgrafikk-logo som en .pdf, og så er saken løst?

Nei, dessverre. Ved å lagre punktgrafikk som .pdf, er kvaliteten akkurat den samme. Logoen må i stedet vektoriseres, altså tegnes opp på ny. For å skape vektorgrafikk kreves det spesielt tilpasset programvare, for eksempel Adobe Illustrator, CorelDraw eller Inkscape. Det kreves noe kunnskap for å bruke disse programmene, og vi anbefaler sterkt å benytte en grafisk designer til denne jobben. Vektorisering av logo er en éngangsinvestering, som gjør at du kan benytte logoen i alle mulige trykte og digitale format i fremtiden. 

Dersom du har noe kjennskap til Adobes programmer, kan denne forklaringen gi en grei oppklaring: Et program som lager punktgrafikk er et «maleprogram» mens et program som lager vektorgrafikk er et «tegneprogram». Photoshop er Adobes maleprogram, mens Illustrator er tegneprogrammet.

Logodesign

Dette tatt i betraktning, vil det alltid lønne seg med et profesjonelt logodesign fra en grafisk designer. Ved å designe din egen logo i et gratisprogram på nettet, vil du kanskje spare noen kroner i oppstarten av din bedrift. Sjansen er likevel stor for at du på et eller annet tidspunkt må påkoste vektoriseringen av logoen, slik at den kan benyttes på alt fra nettsider og små penner til store skilt og bannere. Samtidig har en grafiker kunnskap og erfaring om hvilken font/skrifttype, farger og utforming som kreves for å tydelig kommunisere ditt budskap på både digitale og trykte flater. Husk at logoen er det viktigste innenfor din bedrifts identitet, og må være gjenkjennelig i alle format. Den skal kjapt fortelle hva bedriften driver med, og må fungere både med og uten farger og på alle flater i alle størrelser. Logoen er selve fundamentet for bedriftens visuelle profil, og er derfor en av de viktigste investeringene for bedriften. 

Krus med logotrykk
Logodesign av vår grafiker Åge Skjellum Bakken

Vi hjelper deg gjerne både med logodesign, vektorisering og spørsmål du måtte ha rundt vektorgrafikk. 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.