Bilde som visuelt forklarer forskjellen på vektorgrafikk og punktgrafikk
Ukategorisert

Hva er vektorgrafikk?

«Har du logoen i vektorisert format / vektorgrafikk?»

Dette er et helt vanlig spørsmål innen vår bransje, og kan være noe forvirrende for folk flest. Det har vi full forståelse for, så her kommer en forklaring.

Punktgrafikk / Raster

La oss først ta for oss punktgrafikk / bildefiler (også kalt raster eller bitmap), som er motstykket til vektorgrafikk. Punktgrafikk er oppbygd av punkter (såkalte piksler), og det er derfor ikke mulig å skalere opp eller forstørre bildefiler uten å miste kvalitet og detaljer i bildet. Det vil gi et uklart, kornete og «hakkete» resultat om det trykkes. Les gjerne mer om bildeformat HER

Typiske punktgrafikk-filer er i formatet .jpg eller .png, og de egner seg best for digital visning.

Vektorgrafikk

Vektorgrafikk derimot består av tegn og figurer som er definert slik at det kan skaleres/forstørres ubegrenset uten tap av kvalitet. En logo i vektorgrafikk kan dermed skaleres ned slik at den kan trykkes på små visittkort og skaleres opp til å trykkes på meterlange bannere.

Typiske vektorfiler har formatet .pdf, .eps, .ai eller .svg. Det er likevel ikke gitt at en logo er i vektorgrafik selv om de er lagret i et av disse formatene. Det fungerer heller ikke slik at man bare kan lagre en .jpg-bildefil som .pdf, og så er saken løst. Ved å lagre punktgrafikk som .pdf vil kvaliteten være nøyaktig den samme, altså fortsatt uegnet for trykk.

Hvordan vektoriserer jeg en logo?

Dersom logoen din er designet av en grafisk designer, vil denne personen ha originalfilen som hen kan sende deg ved forespørsel. Har du derimot laget logoen selv eller grafikeren som laget den ikke er tilgjengelig, må logoen vektoriseres (altså rentegnes) før den kan benyttes på trykte flater. Dette kan vår grafiske avdeling være behjelpelig med mot pristillegg.

For å skape vektorgrafikk kreves det spesielt tilpasset programvare, for eksempel Adobe Illustrator, CorelDraw eller Inkscape. Det kreves noe kunnskap for å bruke disse programmene, så det anbefales å benytte en grafisk designer til denne jobben. Vektorisering av logo er en éngangsinvestering, som gjør at du kan benytte logoen i alle mulige trykte og digitale format i fremtiden. 

HVA BETYR?

*.JPEG / .JPG – Joint Photographic Experts Group-filer. En av de vanligste måtene å lagre digitale bilder på. JPEG-filer går gjennom en komprimeringsprosess for å redusere bildefilstørrelsen betraktelig – noe som gjør dem enklere å lagre og laste inn på nettsider. Det er det foretrukne filformatet for digitale bilder – og det har det vært helt siden fotografer begynte å knipse og lagre bilder på digitalkameraer og andre reprografiske enheter.

*.PNG – Portable Network Graphics-filer. Er komprimerbare. Brukes mest til webgrafikk, logoer, diagrammer og illustrasjoner, og ikke så mye til fotografier av høy kvalitet siden de tar opp mer lagringsplass enn JPEG-filer. Én ting PNG-filer tilbyr som JPEG-filer ikke gjør, er muligheten til å håndtere grafikk med gjennomsiktig bakgrunn.

*.PDF – Portable document format. Et mye brukt filformat som også kan inneholde punkt- og vektorgrafikk samtidig, og er mye brukt for å lagre vektorfiler som skal trykkes.

*.EPS – Encapsulated post script. Kan sammenliknes med .pdf, men gir generelt større filer.

*.AI – Adobe Illustrator file. Dokumentfiler for Adobe Illustrator.

*.SVG – Scalable Vector Graphics. Åpen standard for vektorgrafikk. Brukes av blant annet Inkscape.

Dette tatt i betraktning, vil det alltid lønne seg med et profesjonelt logodesign fra en grafisk designer. Ved å designe din egen logo i et gratisprogram på nettet, vil du kanskje spare noen kroner i oppstarten av din bedrift. Sjansen er likevel stor for at du på et eller annet tidspunkt må påkoste vektoriseringen av logoen, slik at den kan benyttes på alt fra nettsider og små penner til store skilt og bannere.

Samtidig har en grafiker kunnskap og erfaring om hvilken font/skrifttype, farger og utforming som kreves for å tydelig kommunisere ditt budskap på både digitale og trykte flater.

Husk at logoen er det viktigste innenfor din bedrifts identitet, og må være gjenkjennelig i alle format. Den skal kjapt fortelle hva bedriften driver med, og må fungere både med og uten farger og på alle flater i alle størrelser. Logoen er selve fundamentet for bedriftens visuelle profil, og er derfor en av de viktigste investeringene for bedriften. 

Krus med logotrykk
Logodesign av vår grafiker Åge Skjellum Bakken

Vi hjelper deg gjerne både med logodesign, vektorisering og spørsmål du måtte ha rundt vektorgrafikk. 

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.